Tradicija – zanesljivost – celotna storitev

  • sl
  • ru
  • en
T: 01/52-12-362     M: 041/279-831      E: tajnistvo@stan.si

Trenutno dogajanje na slovenskem nepremičninskem trgu

Trenutno dogajanje na slovenskem nepremičninskem trgu

Nepremičnine

Povpraševanje po nepremičninah raste, je pa na trgu opazna razlika med želeno in razpoložljivo kakovostjo nepremičnin (stanovanj, stanovanjskih hiš, novogradenj),  kar dviguje cene nepremičnin.

Glavni dejavnik, ki vpliva na večje povpraševanje po nakupu nepremičnin, so visoki prihranki na bankah, nizka obrestna mera, gospodarska rast in še vedno nižje cene stanovanjskih enot kot v rekordnem letu 2007.

Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je bilo število nepremičninskih poslov (prodaje, nakupa hiš, stanovanj) v letu 2016  celo večje kot leta 2007.

Razlog povečanega povpraševanja je v tem, da so banke bolj naklonjene kreditiranju gospodinjstev kot v preteklosti. Prav tako so nizke obrestne mere za posojila, rast zaposlenosti in plač tisti dejavniki, ki vplivajo na rast povpraševanja po nepremičninah. Nizke obrestne mere, skupaj s posojili za nakup stanovanj ali novogradnje, spodbujajo investicije v nepremičnine.

Zakaj je pomanjkanje ponudbe nepremičnin na iskanih lokacijah?  Ta problem, ki se pojavlja na trgu, izhaja iz preteklih let, ko se ni gradilo in  so se v tem obdobju v glavnem prodajale nepremičnine v stečajih in izvršbah.

Trenutno dogajanje na slovenskem nepremičninskem trgu.

 

Novogradnje

Novogradenj oz. večjih stanovanjskih projektov na trgu praktično ni, če pa se že pojavi kateri, je takoj razprodan. Velika večina kupuje nepremičnino kot naložbo za oddajanje v najem, kajti pri nas še vedno prevladuje mnenje, da je nakup nepremičnine najbolj varna naložba.

Rast cen nepremičnin (stanovanj) je zaznati predvsem v Ljubljani in predmestju, prav tako v Kopru, Obalno – Kraški regiji. Lani so se cene v Štajerski regiji znižale, prodaja pa povečala za približno 20 % glede na leto 2015.Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (2016) so bile cene stanovanjskih nepremičnin v letu 2016 v povprečju za 3,3 % višje kot v letu 2015.

Promet se je znatno povečal tako zaradi prodaje nepremičnin na dražbah kot tudi zaradi nakupa nepremičnin za naložbo.

Zelo veliko povpraševanja je po novogradnjah višjega cenovnega razreda v neposredni bližini Centra mesta, ki ponujajo parkirna mesta, dvigala ter visoko-kakovostne vgrajene materiale. Cena pri tovrstnih nepremičninah ni na prvem mestu.

Dodaj odgovor